Voetreflex

Wat is voetreflex?

De voet weerspiegelt de conditie van het lichaam en ook de emotionele gesteldheid. In de voeten zitten reflexpunten die verbonden zijn met het zenuwstelsel en alle organen, klieren en spieren. Op de voet (en ook op de hand) zitten de startpunten van de meridiaan banen die zorgen voor de energiestromen in het lichaam. Je kan de voet zien als het kompas voor het lichaam.

Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele, en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat als de energiehuishouding uit balans is. Het inzicht en kennis in deze samenhang is de basis van waaruit ik als voetreflextherapeut werk.

Massage maakt ons bewust van hoe en waar stress zich in ons lichaam openbaart in de vorm van spanning. Te veel stress leidt tot een permanente spanning in de spieren. Deze spanning of gespannenheid belemmert de doorstroming van energie en doorbloeding. Dit leidt tot vermoeidheid, een zwaar gevoel, bewegingsbeperkingen, een verminderde soepelheid van spieren en een grote kans op overbelasting en blessures. Verder kan dit leiden tot een concentratie van gifstoffen in het lichaam (verzuring). Massage kan helpen deze spanning te verminderen door het zelf genezend vermogen te activeren.